Telefonda Kendi Sesimi Duyuyorum , bazen seslerin telefonlarla yapılan görüşmelerde yankılandığını duyarsınız. Sizi şüphe uyandıran bu durum, “acaba dinleniyor muyum?” Diye sormak hiç mantıklı değil. Peki telefonda ses yankılanmasına neden olan şey, bunun önüne nasıl geçilecek ? Bu makalemizde sorulan soruları cevaplıyoruz.
Telefonda Kendi Sesimi Duyuyorum, cep telefonlarıyla yapılan görüşmelerde ses kalitesinde bozulma veya telefonda konuşurken arkadan gelen ses gibi sorunlar da yaşıyoruz. İletişimin kalitesini de düşüren bu durum çok can sıkıcı olabiliyor. Bu sorunun kaynağı bazen yoğun hatlar, bazense fiziksel ortamlar olabilir. Peki, telefonda ses yankısını nasıl önlersiniz ? Bu yankılanmaya ne sebep oluyor ? Merak ettiğiniz tüm bu soruların cevaplarına bakalım, ama önce konuyu daha net anlamak için bir telefon görüşmesinin nasıl gerçekleştiğine bakalım.
Cep Telefonlarında İletişim Nasıl Sağlanır ?
Basitçe ifade etmek gerekirse, günümüzde kablolarla yapılan telefon görüşmeleri çoğunlukla ağ bağlantılarıyla yapılmaktadır. İlk olarak, cihazınızda ki mikrofon sesinizi alır ve ardından baz istasyonları ve sinyaller aracılığıyla diğer tarafın telefonundaki hoparlöre iletir. Aynı şekilde, karşı tarafın verdiği cevap önce mikrofona, daha sonra sinyaller yardımıyla telefonunuzdaki hoparlöre iletilir. Bugünlerde tüm telefon görüşmeleri böyle yapılıyor. Peki, “bu yukarıda belirtilen ağ bağlantılarının mikrofon ve hoparlörün ses yankısı ile nasıl bir ilgisi var?”
Konuşma Sırasında Sesimiz Neden Yankılanır ?
Görüşme sırasında sinir bozucu olan ses yankılanmasının birçok farklı nedeni olabilir. Bunlardan bazıları kullanıcının, diğerleri ise kullanıcının elinde olmayan nedenlerden kaynaklanmaktadır. Şimdi bu durumun konumuzla ne ilgisi olduğuna bakalım.
Görüşme sırasında sinir bozucu olan ses yankılanmasının birçok farklı nedeni olabilir. Bunlardan bazıları kullanıcının, diğerleri ise kullanıcının elinde olmayan nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bir önceki konuda iletişimin nasıl gerçekleştiğini kısaca anlattık ve şimdi bu durumun konumuzla ne ilgisi olduğuna bakalım.
- Ağ bağlantılarıyla yapılan konuşmalarda sinyaller tarafından gönderilen ses, baz istasyonun yoğunluğu nedeniyle bir gecikme yaşayabilir. Bu gecikme nedeniyle, ses karşı tarafa geç gider veya karşı taraf telefonda konuşurken kendi sesini duyar.
- Başka bir durum, hoparlörün açık olması olabilir. Ses seviyesi yüksekse, hoparlör doğrudan mikrofona gider ve sesin yankı olarak yankıya dönmesine neden olur. Telefonda kendi sesimi duyma gibi sorunlar düşünüyorsanız bu sorunlar ile alakalı olabilir.
- Arama esnasında ses yankılanmasının diğer bir nedeni ise bulunduğunuz fiziksel ortamdan kaynaklanabilir. Görüşmeyi yaptığınız yer, sesinizin yankılanmasına müsait bir ortam ise konuşma sırasında sesiniz karşı tarafa yankılanarak gidecektir.
- Telefon konuşmalarında çok sık karşılaşılmasa da yankı oluşmasına sebep olan etkenlerden biri de Bluetooth’u kulaklıklardır. Bluetooth aracılığıyla cihaza bağlı olan kulaklıklar ile yapılan görüşmelerde ağ üzerinden gelen sinyaller telefona ulaştıktan sonra tekrar başka bir ağ olan Bluetooth ile kulaklığa gönderiliyor. Bu durumda cihaz iki defa sesi aktarmak zorunda kalıyor ve hem gecikme yaşanmasına hem de sesin yankı yapmasına sebep oluyor.
İlginizi Çekebilir: iPhone Ahizeden Az Ses Geliyor
Telefonda Ses Yankılanması Nasıl Engellenir ?
- Yankıya neyin sebep olduğuna karar verdikten sonra, eğer sebebiniz ağ bağlantısından kaynaklı bir gecikme ise yapmanız gereken tek şey daha iyi bir ortama sinyal alabileceğiniz bir alana gitmektir. Bu yöntem sinyal hızını arttıracak ve yaptığınız görüşme daha net hızlı ve sağlıklı olacaktır.
- Sesinizin yankı yapmasının nedeninin karşı tarafın ses seviyesinin yüksek olması olduğunu düşünüyorsanız görüşme yaptığınız kişiden ses seviyesini azaltmasını isteyin. Böylece artık sesiniz hoparlörden çıkıp karşı tarafın mikrofonuna tekrar ulaşmayacaktır ve can sıkıcı hala gelmeyecektir.
- Fiziksel ortam kaynaklı durumlarda ise sesin yankı yaptığını genelde karşı taraf fark eder. Konuştuğunuz kişinin bilgi vermesi ile bulunduğunuz ortamı değiştirerek daha çok ses emen bir ortama geçmelisiniz. Bu tür durumlar genel olarak eşyaların az olduğu alanlarda gerçekleşir. Yankıyı önlemek için eşya olarak daha kalabalık olan bir ortama geçebilirsiniz.
- Bluetooth kulaklıktan dolayı oluşan yankı durumlarında ise karşı taraftan kulaklığı çıkarıp normal bir şekilde konuşmasını isteyebilirsiniz.
Telefonum Dinleniyor Mu ?
En çok merak edilen ve popüler konulardan birisi de “Telefonda yankı var dinleyen mi var?” sorusudur. Maalesef bu konuda net bir cevap vermek mümkün değil. Ancak bilindiği üzere, herhangi bir görüşmenin dinlenebilmesi için yasal izinler gerekiyor. Bu sebeple böyle bir şüpheye düşmeden önce belirttiğimiz yöntemleri uygulamanız daha faydalı olacaktır.
Bu makale için Google’da en çok aranan kelimeler ; telefonda konuşurken kendi sesimi duyuyorum dinleniyor muyum , telefonda konuşurken kendi sesimi duyuyorum neden , telefondan kendi sesimi duyuyorum , telefonda kendi sesinin yankılanması , telefonda biriyle konuşurken kendi sesimi duyuyorum , telefonda kendi sesimi duymak istiyorum , telefonda kendi sesini duyma , cep telefonunda kendi sesimi duyuyorum , telefonda konuşurken kendi sesimi duyuyorum , telefonda kendi sesini duyma programı.