1. Anasayfa
  2. Telefon Tamiri
  3. Çocuğumun Oyun Bağımlısı Olduğunu Anlamanın Yolları

Çocuğumun Oyun Bağımlısı Olduğunu Anlamanın Yolları

Çocuğumun Oyun Bağımlısı Olduğunu Anlamanın Yolları

Çocuğumun Oyun Bağımlısı Olduğunu Anlamanın Yolları, Tıpkı yetişkinler gibi çocuklar da sanal dünyaya kolayca girebilirler. Özellikle oyunların gerçekçi dünyası bundan etkilenemez. Peki ebeveynler bu durumun aşırı olduğunu ve çocuklarının yavaşça oyuna bağımlı hale geldiğini nasıl anlayabilirler ? Bunu anlamak elbette zordur, ancak gözlemlenebilecek bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler bazen çocuğun ruh halindeki değişiklikler ve bazen de fiziksel değişiklikler olarak ortaya çıkabilir. Çocukların oyun bağımlısı olduğuna dair işaretlere bir göz atalım.

Çocuğunuzun oyun oynamak dışında internette zaman geçirdiğini gözlemlerseniz, çocuğunuz internete bağımlı hale gelebilir. İşte çocuğunuzun internet bağımlısı olduğunu anlamanın yollarına bir bakış.

Kendini Dış Dünyaya Kapatıyor Mu ?

Çocuğumun Oyun Bağımlısı Olduğunu Anlamanın Yolları, özellikle ergenlik çağındaki çocuklar odalarına kapanır ve saatlerce oyun oynayabilirler. Hafta sonları birkaç saatlik oyun süresi normal olsa da, bu süre 24 saate kadar ulaşabiliyor, bu süre zarfında çocuk dış dünyaya kendini ve beyin algısını kapatıyorsa yani yemek yemez, dışarı çıkmak istemez, sosyalleşmek istemezse veya uyumak istemezse, endişelenecek bir durum olduğu anlamına gelir. Özellikle ergenlik çağındaki çocuklar odalarına kapanır ve saatlerce oyun oynayabilirler.

Tek Düşündüğü Oyun Mu ?

Çocuğunuz boş zamanlarının tamamını oyun oynamaya harcıyor ve yoluna çıkan tüm sosyal aktivitelere katılmayı reddederse, oyun oynamaya bağımlı hale gelebilir. Bu durumda, çocuklar daha önce sevdikleri ve zevk aldıkları şeyleri yapmak bile istemezler. Her fırsatta oynamak isteyebilirler.

Çocuğunuz İçine Kapanık Biri Mi ?

Çocuğunuz karşılaştığı sorunlar karşısında oyunlara sığınırsa ve depresyonda olduğu zaman, kendini kötü hissettiğinde, onu çözmek ya da açıklamak yerine oyun oynamayı tercih eder. Oyunlara bağımlı hale gelebilir. Oyunlar onun için gerçek dünyadan bir kaçış haline gelebiliyor ve farkında olmadan o dünyaya bağlanabiliyor.

İlginizi Çekebilir: İnternet Bağımlısı Olan İnsanları Tespit Etme

Uzun Süre Oynayıp Kendini Haklı Çıkarıyor Mu ?

Çocuğunuza artık oynamaması söylenirse, saatlerce oynadıktan sonra bile, durumu “ama arkadaşlarım benden daha fazla oynuyor” gibi mazeretlerle haklı çıkarmaya çalışıyor ve bunu fark etmezse oynamaya bağımlı hale geliyor demektir. Oyunun başında çok fazla zaman harcıyorsa eğer bunun önüne geçmeniz gerekebilir.

Size Yalan Söylüyor ve Gizlice Oynuyorsa

Ebeveynler çocuklarının uzun süre sanal oyunlarda zaman geçirdiğini gördüklerinde, genellikle duruma müdahale eder ve oyun saatlerini kısıtlarlar. Çocuklar daha fazla oyun oynamak istediklerinde yalan söylemeye de başvurabilirler. “Uyuyorum” ya da “çalışacağım,” odalarında kapanan çocuklar gizlice saatlerce oyun oynayabilirler, bu sizin kontrolünüz dışında olduğu kadar bağımlılık yapabilir.

Elektronik Cihaz Kullanımını Kısıtlama

Elektronik cihaz kullanımını kısıtlamaya rağmen hala devam ediyorsa veya sinirleniyorsa işte şimdi tam zamanlı oyun bağımlısı olmuş demektir. Artık bunun önüne geçebilecek çözümler var. Peki bunlar nelerdir:

  •  Gezmesi veya dolaşması
  • Sosyalleşmesi
  • Aktivite yapması
  • Etkinliklere katılması

Bunlar gibi daha birçok öneri var ve durum çok kötü ise bir psikolojik destek alabilirsiniz.